Ätstörningar

Idrottsanorexi och ätstörningar

 

Kan man idrotta om man har en ätstörning?

Somliga utvecklar ätstörningar i samband med sitt idrottande. När detta sker påverkas inte enbart den mentala och fysiska hälsan utan även förmågan att prestera som idrottare. Man kan bli låst i en ond cirkel som är svårt att bryta.

En tränare eller lagkamrater har kanske sagt att man behöver gå ner i vikt för att kunna prestera bättre. Man börjar banta. Inledningsvis går allting bra. Kilon rasar och prestationerna är på topp. Men med tiden, när svälten får ett grepp, börjar allting gå över styr. Man orkar inte lika mycket, kan inte fokusera och prestationerna minskar påtagligt. 

Symptom på ätstörningar växer. Man kanske börjar få för sig att vissa kroppsdelar är alldeles för stora, trots den magra figuren som andra ser. Istället för att inse vilka problem man har kan många få för sig att de behöver banta ännu mer noga. Då är man fast i en ond cirkel. Man tror att bättre prestationer uppnås med mer bantning eller hård träning. Detta leder till mer svält, minskad fysisk förmåga, och sämre prestationer, fast personen tror att vägen framåt är att banta eller träna ännu hårdare.

I sådana lägen har tränare en viktig roll att spela. Det är viktigt att tala klarspråk med personen i fråga och prata om vad man ser. Det kan även vara nödvändigt att kontakta sjukvården eller prata med föräldrarna och berätta om vad som håller på att ske.

Att båda svälta och utsätta kroppen för hård fysisk ansträngning kan vara mycket påfrestande och potentiellt farlig. Det kan vara angeläget att ta ett uppehåll från sitt idrottande för att kunna söka hjälp och ta hand om sig själv. Efter att man har tagit hand om sin ätstörning kan det vara dags att återvända till sitt idrottande.

 

Habo friidrott har varje år någon form av föreläsningar, utbildningar och inspiration till sunt förhållningssätt till sin kropp.

 

Föreningen värnar för hållbar idrott genom att ett hälsofrämjande perspektiv. Styrelsen har beslutat att följa Riksidrottsförbundets kostpolicy.