5 Kunskaper och kompetens

5 Kunskap och kompetens

 

Från kunskap till kompetens

Föreningen själva och i samarbete med Smålands Friidrottsförbund och SISU erbjuder föreläsningar, kurser och utbildningar för ledare, tränare och andra som behöver lära sig mer för att föreningen ska kunna driva en kvalitativ idrottsverksamhet.

 

Denna introduktionkurs för nya och gamla medlemmar är ett exempel på att föreningen tar sitt ansvar att hjälpa nya medlemmar att både förstå och känna till hur vi tillsammans driver föreningen. Utöver detta har Habo Friidrott prova-på-kvällar, introduktion av nya ledare, föreläsningar och medlemskvällar, som du har chans att anmäla dig till i avsnitt 7.

 

Flera i föreningen har varit med i många år och har hunnit lära sig och träna på sina intresseområden. Det är med ödmjukhet som föreningens ”gamla ledare” behöver ha förståelse för att det är mycket nytt i början. En idrott som du kanske endast har provat mycket kort i skolan för många år sedan. Det finns många nya begrepp och ord och tyst kunskap och kompetens som ligger ”dolt under ytan” då det inte är någon slump att verksamheten flyter och fungerar så bra som den gör.

 

”Vi gamla” vill bjuda in dig i gemenskapen och i en spännande kompetensresa. Många ”av oss” har fortsatt även efter att barnen slutat bara för att det är så roligt och att vi är tillsammans med våra vänner.

 

En förening är som ett företag men ändå inte

En förening måste ha en styrelse med ordförande, kassör och sekreterare samt ett antal suppleanter som planerar, organiserar och ansvarar för ekonomin i föreningen.

 

Föreningen är enligt skattemyndigheterna skyldiga att bokföra och redovisa vad som händer i föreningen rent ekonomiskt (som ett företag).

 

Föreningen bedriver en idrottslig verksamhet och som i Habo Friidrotts fall både är barn, ungdom och i mindre omfattning elitverksamhet.

 

Utöver detta driver föreningen ett antal arrangemang och en sponsorverksamhet som ger en del ekonomiska medel till att bedriva verksamheten.

 

Skillnaden mot ett företag är att ingen har lön för sitt arbete i Habo Friidrott (med undantag för de ungdomar som engagerar sig i sommarskolan och andra projekt som vi söker medel för från ex Idrottslyftet).

 

Friidrottens utbildningar

Här är en samlingsbild av de utbildningar som Svensk Friidrott erbjuder. Har du frågor kan du mejla Michael Ostrelius michael.ostrelius@smfif.se eller ringa 070 45 80 670

 

Mer information om utbildningar inom Smålands Friidrottsförbund hittar du på www-uc-smaland.se